Eesti 2018: Kaotame kollase ajakirjanduse (Teeme ära 2018)

Eilses ETV "Paar" saates oli Marko Reikop kutsunud külla Barbi Pilvre ja Peeter Oja. Teemaks oli kollane ajakirjandus ja jama, mida on hakatud ajakirjanduse sildi all tarbijatele ette söötma.

Uudised kuidas Paris Hilton vabaneb-ei vabane vanglast; kas Jaagup Kreemile meeldib kevad või suvi või sügis. Kas Hiinas eemaldati mehelt 7 kilone kasvaja või eemaldati see 7 kilone kasvaja tema kaksikvenna kõhus olevalt lootelt. Kas kellegil on midagi parajasti pikka või on see hoopis mõnusalt lai. Uudised mille kohta ütled: Don't give a shit.

Aga kahjuks me loeme neid.

Jah, ka mina olen neid "uudiseid" lugenud. Milleks? Vastus on ilmne: iga pealkirja taha vaatasin, sest ma suutsin jätkuvalt hämmelduda: kas ka sellest annab kirjutada uudise. Päevas kulutasin minuteid uudiste peale mis mind tegelikult ei huvitanud.

Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves ütles Eesti Vabariigi 90. aastapäeva kõnes: "See on meie igaühe otsustada. Kas me tahame Lennarti Meri, Jaan Krossi, Marju Lauristini, David Vseviovi, Jaan Einasto Eestit? Või pigem kurja, pimedat ja madalat, bulvari-ajakirjanduse Eestit?"

President suutis välja öelda selle, mida ma olin mõelnud ise neid pealkirju kliksides. Samas ei suutnud ise seda mõtet sõnastada.

Tõesti. Kas ootame et 10 aasta pärast, Eesti 100ndal sünnipäeval ei tea ja ei oska me kaasa rääkida oma energiapoliitikas, Euroopa Liidu laienemises või muudes tõesti olulistes küsimustes. Teame rääkida, millal viimati ajas karvu kauge Ameerikamaa popstaar või mida teeb hetkel iglesiase-helina.

Milleks meile uudised mis meid tegelikult ei huvita? Kasutan ise viimasel ajal Firefoxiga lisavidinat Adblock. Käsud Tools - Adblock - Preferences annab võimaluse sisestada aadressid, mida blokeerida. Hetkel on mul järgmised blokeeringud, mida soovitan ka teil sisestada:

*elu24*
melu.ee*
*sloleht*
reporter.ee*
ajaviide.delfi.ee*
Alguses, kartsin et äkki ma tunnen ennast halvasti. Äkki ma enam polegi viimase klatshiga kursis. Äkki jääb midagi olulist kahe silma vahele.

Õnneks pole nii juhtunud. Hea. On hoopis parem tunne.

Soovitan ka teil proovida vabanemist saastast meie elus. Uskuge, te ei tunne nendest uudistest puudust ja aega jääb rohkem muudeks toiminguteks. Näiteks võite lugeda vabanenud ajast ajakirja Hei viimast numbrit.

Loodan et ühined minu kampaaniaga. Kui sul on soovi seda teha siis jäta palun oma nimi/hüüdnimi postituse kommentaaridesse. Vaatame palju meid kokku tuleb. Kui tead ka mingit veebilehte, mis pakub lisaks eestikeelset kollast ajakirjandust, siis märgi ka see ära. Saab ka see lisatud meie ühise eesmärgi katlasse.

Teeme ära 2018 nimel,
Mihkel Mikkelsaar

/edit/
Paistab, samad mõtted ja mured jooksevad veel mitmes blogis täna läbi:
Eesti Meedia - Tulekul rämpstelevisioon
Parasiil - Maailm on kommenteerimiseks liiga labane

Kommentaarid

Toivo Ellakvere ütles …
http://www.aaronsw.com/weblog/hatethenews

Populaarsed postitused sellest blogist

Kui sa tervet rehkendust ei jõua tee pool

Aasta 2023 kokkuvõte

Aasta 2022 kokkuvõte