Eesti veebisait tegi Googlit

Lõpuks on kätte jõudnud päev, mil võib öelda et Eesti firma suutis teha Google-t. Kahjuks ei ole see uudis hõiskamine, et Eestis loodi üks väga kallis firma. Pigem paistetakse silma just pahupoolega.

Septembris tuli Google välja päris oma brauseriga Chrome. Juba esimeselt päeval leidis laia kajastamist Chromi ebameeldib ja kuri lause nende kasutustingimustes. Lubage refereerida - kogu materjal mille te sisestate läbi Chrome internetii kuulub Google-le. Punkt.
By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any content which you submit, post or display on or through, the services. This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the services and may be revoked for certain services as defined in the additional terms of those services.

Eile saabus minu postkasti (spam?) e-kiri teemal, et on avatud uus vabaaja portaal www.upunkt.ee kuhu on võimalik üles riputada tutvustavaid reklaamtekste. Kuna olen tegev ka ettevõttes mille funktsioon on matkavarustuse laenutamine siis tundus idee tasuta ülesriputatavast reklaamtekstist ahvatlev.

Peale saabumist upunkti koduleheküljele mõtlesin üle vaadata kasutustingimused. Silma jäid järgmised punktid.
  • Postitatud materjali sisu eest vastutab selle autor.
  • Õigused postitatud materjalidele kuuluvad artikli avaldamise hetkest alates uPunkt.ee -le.
  • Materjalide kasutamine väljaspool uPunkt.ee keskkonda on lubatud ainult uPunkt.ee esindaja kirjalikul nõusolekul.
  • Materjalide saatjal ei ole õigus esitada rahalisi nõudeid materjalide kasutamise eest uPunkt.ee poolt.
Ehk siis tundub olevat lähenemine raha meile, kohustused teile.
Ei, ma ei kritiseeri UPunkt.ee lähenemist. See on kaval idee kuidas saada sisendmaterjali mõne ajakirja avaldamiseks, kusjuures artiklid kirjutatakse tasuta valmis. Ühtlasi saab ära keelata samade materjalide avaldamise autori enda koduleheküljel.

Lihtsalt, hoiatuseks siis teile, arvestage ka kasutustingimustega kui te mingi leheküljega plaanite liituda.

PS. Google loobus oma nõudmisest saada kogu Chrome kaudu sisestatud infole autoriõiguseid. UPunkt.ee kuidas vastad?

Kommentaarid

blogger ütles …
Aga vaadake nüüd!
Muutsime tingimusi!
Ja muudame veel kui tuleb vihjeid!
Aga ei olnud späm vaid lihtsalt pakkumine neile kelle tegevus tundub meile huvitav ja sellega seoses on meil rõõm näha neid oma lehel!
Ja me areneme tänu kriitikale -nii et tänud!
Head kirjutamist
maikel ütles …
Tere,

Tänud, et reageeriste kriitikale. Kasutustingimused hakkavad omandama juba mõistlikumaid jooni. Kaalun artikli kirjutamist :)
Priit Parmakson ütles …
Tere - autoriõigustega on tegelikult nii, et kõigi õiguste üleminekust rääkida ei saa. Isiklikud autoriõigused jäävad ikka autorile. Kuid saab anda litsentsi, sh litsenti esineda teose autorina. Kokkuvõttes üpris segane valdkond... Eesti on väljatöötatava tarkvara omandi küsimust just äsja analüüsitud Siseministeeriumi tellimusel TÜ õigusteadlane Mario Rosentau:

https://www.osale.ee/konsultatsioonid/index.php?page=consults&id=99

Rosentau ise ka tunnistab, et on mitmeid auke selles teemas...

Populaarsed postitused sellest blogist

Kui sa tervet rehkendust ei jõua tee pool

Aasta 2023 kokkuvõte

Prantsuse keel selgeks: Lingvist versus Duolingo?