Kübersõda - filmis ja tegelikkuses


Vaatan kirjutamise hetkel Kanal2-st filmi, mis räägib tulevikust ja tulevikusõdadest. Terminaator on film, mille vaatamine lapsena põhjustas sügavaid mälestusi ja loodan, et mitte permanentseid traumasid.

Kes selle filmi sisu ei tea, siis kokkuvõtvalt saan öelda, et filmi üks tegevusliine jutustab tulevikus (aastal 2030) peetavatest sõdadest. Sõdadest, kus tulistatakse laserrelvade abil ja sõditakse küborgitega: poolinimesed-poolrobotid. Siiski on huvitav, et sõda käib tavapäraste, endiselt Napoleoni-aegsete reeglite järgi. Mina tulistan sind, sina tulistad mind, kes pihta saab on surnud. Nagu polekski midagi muutunud aastasadadega.

Jälgin samal ajal filmiga ka ühe silmaga Twitterit, sotsiaalmeedia populaarseimat platvormi. tänapäeval. See väljend "samal ajal" tähistab aeg paarkümmend aastat enne Terminaatori tulevikus olevaid lasersõdasid; tänast aastat 2009. Twitteris käib sõda, kübersõda. Sõda peetakse Iraani presidendi valimiste tulemuste pärast.
Möödub minut ja juba on lähetatud Iraani-teemalisse twitterivoogu üle 60 kaasaegse kuuli - tweet-i ehk säutsu. Kaasaegne lahing ei ole ühepoolne. Sõjategevusse kübertandril on haaratud mõlemad osapooled. Kiiresti levitatakse osapoolte vahel sõjaväljal (sõjavälja aadress on #Iranelection) avalikku infot. Teavet nii oma sõjaplaanide, kaitsetaktikate ja ka soovituste kohta kaassõduritele. Kuulideks kaasaegses tulevikusõjas on fotod sündmuskohtadest, osavõtjate kirjeldused toimunust. Tulevikusõja pommideks on ründed internetiteenuste vastu, arvutivõrkude blokeerimised ja sulgemised. Tulevikusõja tuumapommiks on elektrikatkestus või arvutivõrgu hooldus.

Nagu näete, siis Terminaatori loonud Autori fantaasia jäi alla tegelikele arengutele. Tulevikusõda erineb juba täna sellest, mis arvati tulevikusõja kohta aastal 1984. Tulevikusõja põhiliseks relvaks ei ole laserid ja küborgid. Tuleviku laskemoonaks on õudust äratavad pildid, kirjeldused, säutsud. Tulevikusõjas tulistatakse nimetet laskemoona sõjas mitteosalevate inimeste pihta. Inimeste pihta nagu mina, kes jälgivad sündmusi twitteri, cnn ja bbc kaudu. Inimeste, kes ootasid oma lapsepõlves, et tulevikusõda peetakse laserrelvadega, mitte säutsudes.

PS. Imekombel õnnestus selles sõjas ühe tuumapommi plahvatust vältida. Twitter planeeris täna enda korralist hooldust koos tunniajalise pausiga teenuses. Ameerika Ühendriikide valitsus edastas palve Twitterile hooldust mitte teha; Tuumapomm kübersõjas jäi seekord lõhkemata. Millised Teie ettevõtte poolt pakutavad teenused võivad osutuda kriitiliseks järgmises kübersõjas? Kas olete valmis selleks, et teie infosüsteemid neile vastu peavad?

Autor, Mihkel Mikkelsaar on AS Resta turunduse projektijuht ja Matkarent.ee juhatuse liige.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kui sa tervet rehkendust ei jõua tee pool

Aasta 2023 kokkuvõte

Aasta 2022 kokkuvõte