Minu aasta 2020 numbrites

Meil kõigil on piiratud arv päevi, mida saame oma elus nautida. Selleks, et endale antud aega natukene mõistlikumalt sisustada, proovisin eelmise aasta alguses seada endale mõningad eesmärgid ning nendele eesmärkidele jõudmist ka veidi mõõta. Lisaks kogunes terve ports ka muud statistikat elutegevuse käigus, mis võimaldab mul tagantjärele analüüsida - mis on läinud hästi, mis halvasti ja mida saaks teisiti. Ehk siis nagu tarkvara arenduses - üks sprint on läbi, on retrospektiivi aeg.

Käesoleva postituse eesmärk on pigem talletada ja mõtestada tegevusi enda jaoks, aga kui pakub ka teistele huvi, siis miks mitte.

Etteruttavalt võib öelda, et päris paljud eesmärgid jäid veel saavutamata, kuid pigem on tähtis progress nendeni ja võib juhtuda, et saavutan need mõnel järgmisel aastal. Samuti ei olnud tegu nö. uusaasta lubadustega, sest nagu me kõik teame, siis uue aasta lubaduste eluiga ei ole väga pikk. 

Lisaks siin kirjatükis toodule olid mul ka mõned finantseesmärgid, kuid nende osas olen hetkel veidi privaatne ja pigem neid eesmärke ja progressi ei avalikustaks.


TLDR: Minu aasta 2020 oli kokkuvõtvalt alljärgnev:


Aasta 2020 infograafik


Lugemine

Üheks aasta eesmärgiks seadsin lugemise. Miks ma seda tegin? Vahepeal jäi raamatutest tarkuse ammutamine soiku, kuid 2020 proovisin sisemise kohustusena rohkem lugeda just selleks, et natuke tarbida aeglasemat (aga ka ajaproovile paremini vastupidavat) meediat ja avardada seeläbi oma silmaringi. Seadsin eesmärgiks 30 raamatut. Millest just selline number, ei oska ka väga täpselt öelda - hindasin, et ilmselt nädalas ma päris ühte raamatud ei jõua ja umbes kahe nädalaga üks tundub mõistlik. Talletasin oma lugemisaasta ka Goodreads’i. Aasta eesmärk sai täidetud - 30 raamatut,  9,036 lehekülge.


Lühim raamat oli 80 lehekülge ja pikim raamat oli 896 lehekülge. Keskmiselt oli raamatu paksus 301 lehekülge. Keskmine hinne, mille andsin, oli 3.1. 

Loetud raamatute kaanefoto


Sport 

Spordialased eesmärgid jagunesid päris mitmeks alamkategooriaks ning osa sündmusi tuli juurde ka natuke planeerimatult.


Jooksmine

Jooksmise alal oli mul kaks eesmärki - joosta rohkem, kui ma senises elus aasta jooksul olen läbinud ja teha üks maraton. Etteruttavalt olgu öeldud, et maratoni läbimine jäi tulevikku - kui vorm oli hea, siis koroona-piirangute tõttu võistluseid ei toimunud ning sellist asja päris virtuaalselt ja üksi ette võtta ma ei söandanud. Hiljem oli vorm veidi nõrgem ja muid toimetusi rohkem. Seega vabandused-vabandused. Tõsi küll läbisin ühe virtuaalse poolmaratoni, kuhu olin ennast kirja pannud enne koroona-aega, kuid see polnud päris see, et saaks öelda, et pool eesmärki sai täidetud.

Läbisin 0 maratoni


Küll aga sai ületatud minu senine aastane jooksukilometraaz (665 - 2014 aastal) juba juunikuus. Sealt edasi toimus koheselt ka langus, kuna eesmärk oli valitud natuke väike. Seadsin endale küll uue eesmärgi - joosta 1000 km (ning salajase lõppeesmärgi joosta 2020km), kuid head lendu enam ei olnud.

Läbitud kilomeetreid aastate jooksul

Sellest hoolimata sai ka 1000km täidetud novembriks. Kokku kogunes jooksukilomeetreid 1035. Jalgratta kilomeetreid kogunes 338, peamiselt väikseima lapsega ringi kärutamise tulemusel. Jooksmise ja jalgratta statistika põhineb peamiselt Endomondo ja hiljem Mapmyfitness appide põhjal.


Läbitud kilomeetrid kuude kaupa


Kätekõverdused

Kui jooksmises seadsin endale liiga väikese eesmärgi, siis kätekõverdustes seadsin endale liiga suure eesmärgi. Planeerisin teha aastaga 50000 kätekõverdust. Algus oli kiire ja intensiivne, kuid kuna füüsis ei jõudnud kohe järgi, siis sai natuke üle pingutatud, mistõttu nägin, et eesmärk libiseb järjest kaugemale. Aasta kokkuvõtteks tuli siiski 12017 kätekõverdust. Tegin ka statistika, millal ma tegin rohkem kätekõverdusi - ümardasin täistunnile ja statistika on ilmselge - südaööst kuni umbes seitsmeni hommikul ma ei teinud mitte ühtegi seeriat :)  Küll aga saan siit välja lugeda, et päevased ja pealelõunased ajad on sellised, kus annaks korduste arvu suurendada - hea kasvõi silma-pausiks teha 30-40 kätekõverdust. Kätekõverduste tulemuste salvestamiseks tegin ise endale eraldi Google Drive vormi, kuhu sain võrdlemisi lihtsalt tulemusi salvestada.

100 km läbimine

Üks eesmärk, mis mul juba ammu on, on läbida 100 km jalgsi. Juhuslikult avanes võimalus proovida seda eesmärki täita selle aasta novembris Kaitseliidu Tartu maleva matkal. Kuna nii pika matkaga varasemalt kogemusi polnud, siis seadsin eesmärgiks läbida diplomiks vajaminev vahemaa (70 km), kuid lootsin siiski läbida ka 100km. Seekord lootus ei täitunud ja lõpetasin järjest kõndides 80 kilomeetrit. Küll aga sain kõvasti kogemusi, mida oma varustuses muuta, et järgmisel korral saaks selle eesmärgi oma “bucket listist” maha tõmmatud.


809 kilomeetrit järjest jalgsi

Sammude arv

Aastaga täheldas mu nutikell üles kokku 4 193 652 sammu. Tehtud sammud olid tugevas seoses minu läbitud jooksukilomeetritega - kui aasta esimeses pooles tegin keskmiselt 400000 sammu kuus, siis aasta teises pooles oli kuus keskmiselt samme 280000 kandis.  Kusjuures novembris tehtud matkal tegin kuu kolmandiku sammudest ära ühe päevaga. Sammude arv põhineb fit.google.com statistikal.


Tervis

Üks tervise eesmärkidest oli alandada natukene ka kehakaalu - mitte, et see oleks oluliselt suur number, aga tundus, et võiks natuke vähem olla. Jällegi, eesmärk ei täitunud - tunnen siin suurt korrelatsiooni sellega, et niipea kui kehaline koormus (jooksmine) vähenes, hakkas kaal uuesti tagasi tõusma. Kehakaalu langetamisel sain eesmärgist -13kg alla võtta aasta lõpuks siiski alla 5.5 kg, kuigi aasta keskpaigas oli see number ka -11 kg. Kaalunumber põhineb Fitbit Versa statistikal.


Üks tervisenäitaja, mille osas mul eesmärki ei olnud, kuid tagantjärgi analüüsides peaksin edaspidi rohkem tähelepanu pöörama, on une kestus. Vaatasin, et aasta jooksul oli see häbiväärselt väike, jäädes keskmiselt natuke üle 6 tunni ööpäevas. Eesmärk võiks olla siiski üle 7 tunni. Une kestus põhineb Fitbit Versa statistikal.




Suhtes

Terve elu algab ka tervest suhtest. Seadsin ka mõningad eesmärgid, mille poole püüelda oma suhtes. Esimene neist ei ole isegi mitte eesmärk, vaid pigem elu sündmus - 29.02.2020 abiellusin. See oli tegelikud planeeritud eelmise aasta lõpus ning sai hoitud suhteliselt kitsas ringis ja üllatusena kõigile. Nagu kohe alanud koroona-kriis ka näitas, siis oli otsus pidada pulmad vaikselt, väga õige - ei pidanud midagi tühistama ja kõik kulges plaanitult. Juhtumisi oli pulmapäev ka üks väheseid paksu lume ja päikesega päevi möödunud talvel.


Selleks, et oleks ka natuke teistmoodi, võtsin eesmärgiks, et käime vähemalt 12 korda kusagil väljas söömas nii et paneme end viisakalt riidesse ja võtame selleks ka eraldi aja ja võtame julguse tellida midagi natuke tavapäratut. Hoolimata kevadistest piirangutest õnnestus see väga hästi. Kui ma detsembris julgesin abikaasale öelda, et selline eesmärk mul on ja see on peaaegu koos, siis puuduvad kaks viimast külastust saime tehtud veel detsembri viimasel nädala. Oli tore avastada põnevaid toidukohti. Nendest 12nest korrast pooltel õnnestus meil käia ainult kahekesi. 

Üks traditsioon, mida tahtsin juurutada, on teatriskäik. Ka see on sarnaselt raamatute lugemisele vajunud viimasel 20nel aastal kuidagi tahaplaanile. Võtsin eesmärgiks, et käime vähemalt ühel etendusel, sisemalt lootsin käia kolmel. Ühel sai ka käidud, kuid natuke jäi kripeldama, et elukorralduse ja ka piirangute tõttu ei olnud see number suurem. Nimetatud eesmärkide jaoks oli mul eraldi Google dokument, kuhu tulemused salvestasin.



Asjade ärategemine

Juba mitu aastat panen ma suuremaid tegemist vajavaid asju kirja Trello nimelisse tarkvarasse. See võimaldab mul jälgida, mis on parasjagu tegemisel, mis on takistatud, mida peaksin edasi delegeerima ning mis on alles nö “mõttefaasis” ja ei pruugi kunagi teostuda. 

Sellistest suurematest asjades õnnestus sellel aastal ära teostada 70 tegevust. Trend aastate lõikes on pigem üles, kuid natuke on sõltunud ka tegevuse detailsusest - näiteks kõiki tööalaseid ülesandeid ma Trellosse ei pane, kuna see tähendaks asjatut dubleerimist. 


Tööalaselt tegin erinevaid Jira taske 446. Jira ja Trello statistika põhineb nendel platvormide statistikal.


Tööalaselt pühendasin oma aega alljärgnevalt: 22 ööpäeva tööl pühendasin projektile X, 3.4 ööpäeva projektile Y, 1.9 ööpäeva projektile Z ja 1.6 ööpäeva 4le väiksemale projektile. Kuna paljud projektid ei ole avalikud, siis hetkel ei hakka neid ka nimeliselt välja tooma, olgu siis projektid X,Y ja Z. Ajaline pühendatus põhineb toggl.com statistikal.


Üheks eesmärgiks oli ennast ka erialaselt harida. Kuna pandeemia tingimustes olid näost näkku kursused keerulised organiseerida ning pool aastat olin üldse isapuhkusel, siis oli suureks abiks Haridus- ja Teadusministeeriumi programm, mille abil oli võimalik Coursera.org’is läbida kursuseid. Läbisin 3 kursust - tõsi küll, viimase sertifikaadi sain 2021 esimesel päeval, kuid õppetöö oli läbi töötatud ja kodused tööd esitatud veel 2020 aastanumbri sees - lihtsalt tagasiside ja lõplik hinne jäi uude aastasse.


Muid suvalisi fakte

Aastal 2020 proovisin 44 erinevat nimetust õlut 25lt erinevalt pruulikojalt. Proovitud õllestiile oli möödunud aastal 34 (215nest võimalikust) ning eelmise aasta lemmikuimaks stiiliks osutus Sour-Gose, mis tüüpi õlledele andsin kõrgemaid hinnanguid. Õllestatistika põhineb Untapped.com andmetel.


Puhkusel olin 134 päeva, millest 123 päeva olin isapuhkusel. Selle arvutasin ise välja :)

 

Koduhoovis kasvas üles 8 siilipoega (pluss 3 täiskasvanud siili), kes õnnestus kõik ühel öösel üle lugeda.


Kaitseliidule panustasin aastas suurusjärku 407 tundi. See näitaja on tinglik, kuna kindlasti mõned koosolekud ja laokorrastused ja varustuse tellimuste ajakulu jäi sellest arvestusest  välja. Statistika põhineb kalendris olnud sündmustel.


Kuna ma ei ole eriline reisigurmaan, siis sellel aastal külastasin ainult ühte välisriiki - Lätit, kus toimus Kaitseliidu õppus. Äramärkimist tasub fakt, et see juhtus ajal, mil Läti riik pani end väliskülalistele lukku.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kui sa tervet rehkendust ei jõua tee pool

Aasta 2023 kokkuvõte

Aasta 2022 kokkuvõte