Aasta 2023 kokkuvõte

Eelmine aasta on lõppenud ning uus on suure hooga saanud alguse. Nagu viimastel aastatel on mul olnud tavaks, proovin võtta mööduva enda jaoks kokku. Seda nii kvalitatiivselt kui kvantitatiivselt. Põhjus, miks ma seda teen, on saada aru ja mõtestada enda jaoks - kuidas mul läheb, kas ja kus olen pingutanud rohkem, millised valdkonnad on jäänud unarusse ning kas see kõik aitab kaasa mu suuremate eesmärkide täitmisele. Iga eesmärk ja saavutus on harjumuste ja pideva töö tulemus. Minu jaoks ei ole tähtis mitte iga üksik saavutus, vaid üldine siht, kuhu suunas tahan areneda. Selleks, et sihilt mitte kõrvale kalduda, on heaks abiliseks erinevad tarkvarad, mis osaliselt koguvad infot juba ise - automaatselt muu tegevuse käigus. Siinkohal toongi ära mõningad teemad ja laiemad eesmärgid ning tegevused nende eesmärkide saavutamiseks.

Kui on olemas ka võrdlus eelmise aastaga, siis demonstreerin trendi vastava ikooniga 📈 - tulemus sellel aastal oli positiivsem  📉 - tulemus sellel aastal jäi eelmisele aastale alla.

Oluline on ära märkida ka, et aastad olid väga erinevad - kui aastal 2022 olin ma esimese poolaasta lapsega kodus (mis peegeldub väga hästi teatud tegevuste olulises languses), siis 2023 aastal olin suuresti töölainel.


Esimene suurem eesmärk - terve ja pikaealine elu

Saavutamaks tervet ja pikaealist elu, on vaja pöörata tähelepanu tervislikele eluviisidele ja füüsilisele aktiivsusele, mis tagaks piisava vormi. Ühtlasi on vaja ennetavalt tegeleda ka mõningate geneetikast, eluviisidest ning vanusest tulenevate omapärade sihipärase kontrolli ja ennetustööga.


Tervislikud eluviisidest oli tähelepanu all järgmine:

  • Tehtud samme 👣 2 240 516 (📉 -33000). Selle aasta sammustatistika põhineb Exists.io andmetel.

  • Suunto andmetel tegin küll päevas keskmiselt 7884 sammu(📉 - 500), mis arvutuslikult teeks küll ligi 600 000 sammu rohkem, kui näitab Exists.io statistika.

  • Kaal ⚖️ +4 kg (📉) sisuliselt 2022 aasta kaotus tuli tagasi aasta lõpuks. Eesmärgiks oli pigem -2, seega kokkuvõttes üks suuremaid möödapanekuid.

  • Keskmine uni 🛌 - 7 tundi ja 1 minut (📈 +21 minutit), mis on täpselt 1 minut rohkem, kui võetud eesmärk. 

Eelnevalt loetletud asjadega on tugevalt seotud ka füüsiline aktiivsus, mis seda toetab ja mõjutab:

  • Jalgrattal 🚴 sai läbitud 450 kilomeetrit  (📈+356).

  • Jooksukilomeetreid 🏃 kogunes 1086 (📉 -48). Eesmärgiks oli saada kokku 1000 kilomeetrit, seega väike langus ei ole oluline siinkohal.

  • Pikemaid sportlikke jalutuskäike 🚶 sai tehtud 75 kilomeetrit. Google arust oli küll 199km, kuid arvan, et luges siia hulka ka muruniitmisi ja muid jalutuskäike. 

  • Sportlike tegevuste ajakulu aastas oli 231 tundi ja 4 minutit (📈+80 tundi 52 minutit), mis teeb siis kokku 9 päeva, 15 tundi ja 4 minutit. Eesmärgiks oli mul kulutada sportlikele tegevustele vähemalt 15 tundi kuus, seda eesmärki ületasin 4 tunni ja 15 minutiga.

  • Kätekõverdusi sai tehtud läinud aastal 2940 tükki (📉 -5741), mis on aasta eesmärgist 10000 kõvasti vähem.

  • Üldfüüsilise testi nn. NATO testi tulemus oli 238 punkti. Läbisaamiseks minimaalne oli 180 ja maksimaalne on 300 punkti.


Lisaks nimetatud sportlikele ja eluviisist tulenevatele tegevustele märgiks ära siinkohal ka järgmised tegevused, mis aitavad kaasa pikaealise tervena elatud aastate saavutamisele kaasa:


  • Aasta jooksul sai külastatud 2 korral koos perega SPAsid.

  • Hambaarsti 🦷 visiidid ja pisikeste aukude korrastamine

  • Vererõhu kordasaamine - see oli varasematel aastatel pisut käest ära läinud ning aasta alguse kuu keskmiselt 146/93lt sai aasa lõpu kuu keskmiseks vererõhuks 134/76.


Teine suure eesmärk - avardada pidevalt oma silmaringi ja saada uusi põnevaid kogemusi

Eks pikk elu läheb igavaks, kui kaotad ise uudishimu ja põnevuse maailma eripärade osas ning ei oska rõõmu tunda ümbritsevatest suurtest ja väikestest asjadest. Uudishimu on see, mis lapsel on sünniga kaasa antud, kuid eaga kipub vähenema. Seetõttu on ka siin mul omad alameesmärgid, et uudishimu toita ja enda silmaringi arvarada.

  • Lugesin 📚 aastaga ära 43 raamatut (📉 -1), mis asetsesid 11 210 leheküljel (📉 - 4000). Eesmärgiks seadsin 40 raamatut, seega endale seatud eesmärk sai ületatud.

    • Nendest 15 olid mitteilukirjanduslikud teosed, 13 olid pigem nooremale sihtrühmale mõeldud raamatud, kuigi enamus neis sobib ka täiskasvanule, 12 raamatut kvalifitseeruvad gruppi - ulme, õudus, fantaasia ning 3 muu ilukirjandus. Eelnimetatutest vähemalt 5 raamatut kuuluvad enamasti 100 enamsoovitatud ilukirjandusliku raamatu hulka.

  • Podcastide 🎧 kuulamiseks kulutasin aastas 17 päeva ja 2 tundi(📉 -140 tundi). Kuna kuulan enamasti podcaste 1,2x kiirendusega siis hoidsin kokku 4 päeva ja 10 tundi (📉 -37 tundi) .

  • Prantsuse keele 🇫🇷  täiendamisele kulutasin 3194 minutit (📉 -4294 minutit) ehk siis umbes 53,2 tundi. Selle käigus õppisin 2021 sõna (📉 -481 sõna) ja 2131 lauset tehes selleks 750 eri harjutust. Harjutustes oli minu vastamise täpsus 91% õigeid vastuseid. Oma eesmärgist - kulutada umbes 15 minutit igapäevaselt prantsuse keele õppimisele jäin mõnevõrra alla - keskmiselt kulus prantsuse keele õppeks alla 9 minuti päevas.

  • Natuke põnevamates kohtades sai abikaasaga väljas söömas käidud 12 korral 🍽️ (📉 -4 kohta). Neist 8 korda oli erinevatel restorani ja maitsete nädalatel - Maitsev Tartu, Uma Mekk, Metsast taldrikule. Neist kindlasti meeldejäävamad olid Pompei, Suur Muna ja Mulgi Resto, viimane oma hiiglasliku toidukogusega. Negatiivsena jäi meelde Newton Ahhaa keskuses.

  • Maitsete osas oskan lugu pidada ka heast õllest 🍻. Möödunud aastal sai proovitud 102 erinevat õlut ( (📉 -37 maitset vähem). Nende hulgas oli erinevaid stiile 62  (📉 -2 stiili). Nagu ka eelnenud aastal, oli möödunud aasta minu kõige enam märkimisi saanud õllestiil Sour-Fruited ning kõrgeima hindega oli Fruits of Endor Pühastelt - 4.75 punkti 5-st.Ülejäänud esiviisikusse kuulusid veel: ZEN Out of TEN, Limbo Riesling, Muddis Golden Ale, MUTED SOPHISTICATED. Kõik vähemalt hindega neli. Keskmine hinne, mis ma õlledele andsin oli 3.17 punkti. Aasta jooksul proovisin 54 erineva pruulikoja tooteid (📉 -10).

  • Teatris 🎭 sai käidud 4 korral (📈 +2 kord) - vaatamas sai käidud Kolm pikka naist, Sipsikut, Viini verd ja Terrorit. Eesmärk oli käia teatris vähemalt kahel korral.

  • Välisreisidest oli suhteliselt nulliring, kui mitte arvestada väikest umbes tunniajast põiget Lätti.



Kolmas suurem eesmärk - piisavalt hea majanduslik hakkamasaamine, mis toetaks eelnevate eesmärkide saavutamist.

Majanduslik hakkamasaamine ning keskendumine ainult sellele ei tohiks olla eesmärk omaette vaid abivahend teiste eesmärkide saavutamisel. Selleks - et vanaduses oleks hea elada, peaks mõtlema sellele varem, kui pensionile jäädes. Seda toetavad alamtegevused jaotuvad suures plaanis minu jaoks kaheks: tööalased tegemised ning isiklik finantsplaneerimine.


  • Tööalasel 🧑‍💻 logisin kokku 1782 töötundi  (📈 +803 tundi). Sellest omakorda umbkaudu 70% oli seotud ühe konkreetse kliendiga.

  • Peamine suhtluskeskond tööl on Slack ning kokku sai erinevates slacki töökanalites saadetud 15811 sõnumit  (📈 +8112 sõnumit).

  • Kokku oli 39 päeva puhkepäeva töölt, erinevatel põhjustel(📉 -194 päeva).

  • Oma finantsiliste varade portfelli eesmärgist täitsin ära 💼 87% (📈72% oli 2022. aasta täitmine).

  • Kolmanda pensionisamba eesmärgist täitsin ära 🏛️ 100%  (📈100% oli ka 2022. aasta täitmine).

  • Eesmärk panna raha kõrvale investeerimiseks ja säästmiseks sai täidetud 💰 100% (📈97.5% oli 2022. aasta täitmine).

  • Saavutada passiivset tulu 💶 läbi dividendide, intresside - sai saavutatud 57,75% eesmärgist (📈53,44% oli 2022. aasta täitmine).


Neljas eesmärk - lisaks enda ja oma lähedaste heaolule, anda midagi tagasi ka maailmale.

Ehitades endale ja oma lähedastele heaolu lossi, ei tohiks unustada, et kõigil pole luksust lubada sellist turvatunnet, heaolu. Samuti panustamata maailma, võid avastada, et maailm areneb suunas, kuhu sa ei soovi ning sinu enda heaolu ja nägemus maailmast võib sattuda ohtu kas kellegi kuritahtliku tegevuse tulemusena või siis õnnetu juhuse läbi. Seetõttu olen proovinud mõõta ja läbi mõelda ka tegevusi, kuidas ma ise maailmale tagasi saan panustada.


  • Tagamaks enda ja lähedaste turvalisust ning Eesti riigi rahumeelset säilimist, olen osalenud viimasel kümnekonnal aastal Kaitseliidus. 2023 aastal panustasin vabatahtlikkuna Kaitseliitu 🪖 725,5 tundi (📈279,5 tundi).

    • Kokku osalesin ka 5 erineval reservõppekogunemisel, sealhulgas Eesti suurimal kordusõppusel Ussisõnad.

  • Veredoonoriks 🩸 käisin 3 korral (📉 -2 korda). Eesmärgiks seadsin küll 4, kuid vahele tuli paar haigestumist, mis said takistuseks.

  • Heategevuseks kulutasin 860 €, mis jaotus kolme organisatsiooni vahel: Lastefond ning Mondo MTÜ ja Ukraine Armed Forces sihtfond. Viimased kaks on otseselt seotud Ukraina 🇺🇦 abistamisega käimasolevas sõjas.

  • Ühiskonnale tagasiandmisena loen ka enda aktiivset osalemist üliõpilaskoropratsiooni Fraternitas Tartuensis tegemistes. Tõsi küll vilistlasena, kuid proovin jõudumööda kaasa aidata, selleks:

    • Tegin 2 suuremat ettekannet 🗣️: kõne Tartu Rahu aastapäeval ning ettekanne külalisõhtul.

    • Suvepäevade korraldamine.

    • Aktiivne osalemine sisemistel võistlustel: Sinilillerännak ja Eesti Vabadussõja ausammaste külastamine. Kokku külastasin suvel 148 erinevat Eesti Vabadussõjaga seotud mälestusmärki, mis moodustab siis ligi 89% kõigist selleks ajaks minule teadaolevatest Eesti Vabadusõja mälestusmärkidest.

    • Aasta jooksul oli 1 teleesinemine 📺 ja 1 ajaleheartikkel 📰, mis kajastasid sedasama Vabadussõja mälestusmärkide külastamist.

  • Vabadusõja mälestusmärkide külastamise tulemusena lõin 12 uut Wikipedia artiklit ja lisasin 54 Vabadussõja mälestusmärgile foto.

  • Aasta jooksul saatsin korporatsiooni Discordis 3456 sõnumit.


Lisaks neljale suuremale eesmärgile kogunes aasta jooksul terve rida muud huvitavat statistikat, mis vähemal või rohkemal määral mõjutas mu elu.

Muid põnevaid fakte möödnud aastast:

  • Eelmise aasta 365-st päevast olid 172 vihmased 🌧️ (📈+91 vihmast päeva rohkem). Siinkohal jääb väga erilisena meelde Noorte Laulupeol olnud paduvihm.

  • Kui öeldakse, et igale vihmasele päevale järgneb selge ilm, siis järgnes ainult 17 täiesti selge ilmaga päeva ☀️  (📈+4 täiesti selget päeva rohkem).

  • Keskmiselt hindasin oma päeva meeleolu hindega 7. 10- palli skaalal.

  • Aasta jooksul tegin 92 instagrami postitus.(📈+28 tükki)

  • Lahendasin ära kodusel Trello ülesandelaual olevat 33 ülesannet.  (📈+3 taski rohkem).

  • Sõitsin 18 korda Boltiga 🚕, millest 8 korda olid autoga 🚗 ja 10 korda tõuksiga 🛴. Pikim sõit oli 11 km ning lühim 0.49 kilomeetrit (kuramuse aku sai tühjaks). Kokku sõitsin 92 kilomeetrit Boltiga, mis moodustas 228 minutit.

  • Google andmetel ma liikusin 12 823 kilomeetrit  (📈+350km) eelmisel aastal kokku, mis oleks 32% ümber maakera  (📈+1% rohkem) reisist.Sellest autosõit moodustas 11375 kilomeetrit  (📈+1666km) ja 374 tundi.


Ma ei saa öelda, et kõik eesmärgid,  mida olen proovinud rakendada, kvalifitseeruvad nö. S.M.A.R.T. eesmärkideks. Mõni nendest on kindlasti ka F.U.N - Fantastic, Unique or Nice , ehk siis kõiki neid eesmärke ja numbreid ei peaks võtma kunagi väga tõsiselt, vaid lihtsalt põneva ülevaatena.

Varasemad aastaülevaated

Mõningaid profiile ja abivahendeid:

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Kui sa tervet rehkendust ei jõua tee pool

Aasta 2022 kokkuvõte